Workshop Barcelonában 2017 Május

2017 május 13-án és 14-én Leolani Gallardo és Lőrinczi Hunor közösen tartottak intenzív workshopot Barcelonában, köszönöm nekik, rengeteget tanultam! Hadd osszak meg belőle néhány dolgot:

 

1. Hatalmas kincs, hogy nekünk (Európában egyedülállóan) van dobosunk, akivel közösen élő zenére tudunk gyakorolni!

 

Ezt ezután sokkal jobban ki fogjuk használni a táncórákon! Teljesen más élőzenére gyakorolni, mint felvételre és szeretném, ha a táncosaim megismernék és megértenék a ritmusokat és “okos csípővel” táncolnának 🙂 Talán nem tudjátok, de Hunorral annak idején együtt keztük a dobolást és kb egy évig együtt gyakoroltunk. Ez rengeteget segített abban, hogy megértsem a dobszólókat és pontosabban táncoljak. Emiatt szeretném, ha minél több táncosom részt venne a dobos gyakorlásokon is, mert a kettő segíti egymást!

 

2. A legfontosabb a táncban a hozzáállás

 

Ez magában foglalja a tartást, kiállást, és az arckifejezést is: táncolni határozottan, nyílt tekintettel és öröet sugározva érdemes, ez a legfontosabb. Így tudjuk közvetíteni a polinéz kultúra életörömét és a belölünk áradó energia is így jut el a közönséghez.

A második legfontosabb az erőnlét. A tahiti tánc nem könnyű műfaj (bár ahogyan a jó táncosok csinálják, könnyednek tűnik, de ez csak az ő tudásukat dícséri). Rengeteg rendszeres gyakorlásra van szükség, és érdemes a táncon kívül más testmozgással is gondoskodni a hozzá szükséges erőnlétről – mert igenis meglátszik! Futás, jóga vagy bármilyen cardio edzés nagyon sokat dobhat a teljesítményünkön.

A sorban csak a harmadik a technikai tudás. Természetesen ez is nagyon fontos, és egy igazi táncos előadásának a szépsége épp a tudatosságban van és abban, hogy letisztult a mozgása, és tudja hogy pontosan mit, pontosan mikor és miért csinál. Megdöbbentő mindazonáltal, hogy élvezetesebb egy életteli, mosolygós, szép tartású kezdő táncost nézni, mint valaki olyat, aki pontosan tudja a koreográfiát, de nem adja át annak az örömét, csak a tanulásba fektetett kemény munkát látjuk a testtartásában, az arckifejezésében, amiért a néző érzi kényelmetlenül és kellemetlenül magát, hogy “miattam igazán nem kellett volna ennyit fáradni” 🙂

 

3. Leolani a koreográfiáit megtűzdeli modern elemekkel.

 

Ezektől az egész nagyon dinamikussá válik: a táncosnak élvezet táncolni, belesiklani egyik mozdulatból a másikba, a látvány pedig drámai és változatos. Meghozza a kedvem, hogy lassan én is több táncot írjak magam a csapatnak!

 

 

Nagyon hálás vagyok ezért az útért Hunornak, aki elkészített bambuszból 30 gyakorlódobot, bepakolta a teljes dobkészletét (kb 40 dob) kicsiktől a nagyokig a kisbuszunkba és levezetett oda-vissza 45oo km-t Barcelonáig. Gyönyörű utunk volt, odafelé még a tavaszi riviérán utaztunk végig, visszafelé pedig már a nyár köszöntött a tengerparton!

 

Nagyon hálás vagyok még az Imua Polinesia szervezetnek és különösen is Shyrah-nak, akinek az ötlete volt ez az egész workshop, és aki végigvitte a teljes szervezést. Hatalmas inspiráció az ő lelkesedése, kemény munkája, amivel összehozott minket, táncosokat és dobosokat Moszkvától Budapesten, Stockholmon, Londonon át Barcelonáig.

És nem szeretném kifelejteni a magyar csapatot sem: nagyon büszke voltam rá, hogy a helyiek után mi voltunk a legtöbben. Úgy érzem, minden lánynak, aki rászánta az időt, a pénzt és az energiát erre az útra hatalmas élmény volt Leolani energiája, a napfényes Barcelona és a Costa Brava. Remélem minél hamarabb megismételjük!

Addig pedig hívunk és várunk mindenkit, táncosokat és dobosokat egyaránt a május 27-i teljes napos workshopunkra, ahol szeretnénk minden újonnan hozott ötletet és tudást megmutatni, ami csak egy napba belefér 😉

A workshopra a [email protected] címen tudtok jelentkezni, vagy a +36304458121 telefonszámon.