Polinéz tánc workshop novemberben Claire és Maile vezetésével

Abban a kiváltságos helyzetben van részünk, hogy november 10-én és 11-én 4 polinéz tánc workshopot fog nekünk tartani Claire is Maile Budapesten! A workshopok négy eltérő karakterű, de közös gyökerű táncra épülnek. Különböző témájúak és tempójóak lesznek: Tahiti dobszóló, ez nagyon pörgős műfaj, ami intenzív csípőmunkát és jó mozgáskordinációt igényel. Tahiti aparima: lírikusabb műfaj, énekes dallamra alkotott koreográfia, kicsit a hawaii hulára hasonlít. Tűztánc, ami egész polinéziában nagyon népszerű és látványos tánc, és aotearoa-i (új-zélandi) haka. Ez utóbbi egy harci tánc, amit az új-zélandi rögbicsapat tett világszerte ismertté, kevesen tudják, hogy ennek a táncnak női megfelelője is van, mi most mindkettőbe (vagyis ki melyikbe, női vagy férfitáncba) betekintést nyerhetünk majd.

Az esemény részleteit a Facebook eseményben, illetve az interjút követő szövegben találjátok. Jelentkezni ennek a kérdőívnek a kitöltésével tudtok.

Az alábbi rövid interjúból kicsit jobban megismerhetitek, kik is lesznek a tanáraink.
Teodóra: Honnan valók vagytok?
Claire: Én Tahitiről.
Maile: Wallis és Futunáról származom.
T: Mikor kezdtél táncolni?
C: 13 évesen, a keresztanyám tánccsoportjához csatlakoztam. A bora-bora-i hotelek szállóvendégeinek adtunk elő táncokat.
M: Én 15 évesen a barátaimmal.
T: Mit szerettek a legjobban a táncban? 
C: Én azt, hogy továbbadhatok egy üzenetet, legyen a sajátom, vagy az őseimé, olyan módon, ami túlmutat a szavakon, ami sokkal közvetlenebb kapcsolatban van az érzelmekkel.
M: Büszke vagyok a polinéz gyökereimre és nagyon szeretem megosztani, megmutatni a kultúrámat.
T: Melyik volt eddig a kedvenc fellépésed és miért? 
C: Kamaszként minden évben felléptem a bora bora-i heiván csapatban és egyszer a barátommal indultunk a páros tánc kategóriában, másodikak lettünk. Akkor ő 19 volt, én 17. Felejthetetlen élmény marad.
M: Mikor 16 éves voltam, sokat gyakoroltam a tűztáncot, de csak a technikát a bottal, hogy hogyan kell forgatni, anélkül, hogy meggyújtottam volna. Az első alkalom, mikor végre sor került rá, hogy meggyújtsam a botot, mindjárt élesben, fellépésen volt! Sajnos túl sok benzint raktam a bot végére és megégettem magam. Ilyen most már soha nem fordul elő!

 

T: Számotokra mi a legfontosabb a táncban? 
C: Számomra a legfontosabb nem a technikai tudás vagy az hogy valaki mennyire tökéletes tudással táncol. Nekem a legeslegfontosabb, hogy valaki szívből táncol-e, a lelket szeretem látni inkább a táncosban, nem csak a testet. Látni, hogy hagyja-e a táncos hogy a lelke vezesse a testét a táncban.
M: Számomra a legfontosabb adni, átadni és megosztani az örömöm másokkal.
T: Mit tartasz a legfontosabbnak a gyakorlásban? Van olyan, amit nap mint nap gyakorolsz? 
C: Igyekszem javítani a hibáimat folyamatosan. Napról napra gyakorlom a kézmozdulatokat, dolgozom a kezeim hajlékonyságán.
M: Szeretem visszanézni a táncaimat, hogy lássam a hibáimat és tudjak rajtuk dolgozni. Minden nap hallgatok dobszólókat, hogy a pehék (ritmusok) belém ivódjanak, felismerjem őket és a ritmusok ismeretében egyre jobban tudjak improvizálni dobszólókra.
T: Van valami üzenetetk azoknak, akik terveznek tőletek tanulni Budapesten? 
C & M: Nagyon boldogok vagyunk, hogy eljuthatunk Magyarországra. felfedezhetjük magunknak az országot, a kultúráját, szokásait, megismerhetjük kicsit az itt élő embereket. Reméljük, hogy az itt élők között is lesznek, akik kíváncsiak ránk, akik szeretnék majd megismerni a mi kulturánkat, ami több, mint a tánc és a zene. Sokkal több annál, mivel minden egyes tánc és dal mögött van valami üzenet.
Nagy öröm, hogy átadhatunk abból, amit mi tudunk és ismerünk a saját kultúránkból és  cserébe szeretnénk mi is minél többet megtudni a magyarokról, Magyarországról. Már nagyon várjuk a lehetőséget!
T: Köszönöm, mi is várunk Benneteket!
Részletes program:
November 10, Péntek
18-21 Otea (Tahiti dobszóló előadott, dinamikus tánc)November 11, Szombat
10-13 Aparima (melódikus, lassabb tempójú tánc Tahitiről)
14-17 Haka (harci koreográfia Aoteáról, vagyis Új-Zélandról)
17.30-19.30 Tűztánc alapokMinden workshopra várunk férfiakat és nőket is. A női táncot Claire, a férfi táncot Maile tanítja majd.Jelentkezni az alábbi kérdőiv kitöltésével tudtok:
https://goo.gl/forms/BC9KUyKINFnrlgh13Árak:
1 workshop 9000 Ft
2 workshop 15000 Ft
3 workshop 21000 Ft
4 workshop 24000 Ft
Diákoknak 1 workshop ára 6000 Ft, a 4 workshop 20000Ft