Ilyen egy tahiti táncos karácsony

A karácsonyi fellépésünk volt mindezidáig a legnagyobb feladat, ami elé állítottam magamat és a Tahiti Tánc táncos-dobos csapatát és örömmel mondhatom, káprázatosan vettük az akadályt!

 

A tahiti táncelőadások hagyományosan egy történetet mesélnek el, táncban, ritusban, dalban és prózában.

 

Ezzel tartották fenn a törzsek saját hagyományaikat. így alakultak ki és formálódtak generációról generációra történeteik. Nekem ebbe a hagyományba a 2014-es HEIVA táncverseny adott bepillantást, ahol magam is táncolhattam egy ilyen történetben Tahitin. Ezen a nagyszabású versenyen tanultam meg, hogy a szövegeken kívül a jelmezek anyag- és színválasztása,a hangszerválasztás és minden apró részlet összhangban van az előadás témájával.

Ha már egy élő és működő csapat vagyunk, próbáljunk meg m is többet adni a közönségünknek a táncok és a ritmus látványánál!

Én magam vállaltam az orero, vagyis a narrátor szerepét, aki teátrális megjelenésével, pazar kosztümben átköti a táncokat, folyamatosságot és új jelentést ad nekik saját szavaival.

A történet címe: Születés.

 

Először is éppen az első várandósságomat töltöm ezekben a hónapokban, ezért a személyes történetem ezt a témát hozta elém.
Másodszor a Karácsony a keresztyén kultúrkörben, és számomra máig is, nem az ajándékozás vagy a mértéktelen vásárlás, esetleg a fenyőfa vagy a mikulás napja, hanem Krisztus születésének örömünnepe. Az ezt megelőző 4 hét pedig Advent, a Várakozás időszaka. Olyan sokszor hallottam Krisztus születésének klasszikus betlehemes történetét. De nem hallottam még ezt a történetet annak a nőnek a szempontjából, aki 9 hónapig várta, hordta a Messiást a különleges várandóság minden küzdelmével és örömével. Én ezt a perspektívát, ezt a Várakozást szerettem volna közelebb hozni az előadásban.
Harmadszor – de nem utolsó sorban – a születés és az azt megelőző hullámzó érzelelmektől viharos időszak számomra nem csak a gyermek kihordására vonatkozik. Olyan, mint egy várandósság minden kreatív törekvés megvalósulását megelőző nehéz (de megspórolhatatlan) időszak az ötlet fogantatástól valóra válásáig. Ahogy ez az orero szájából hangzott:
Minden útnak
minden megvalósult álomnak
minden születésnek
megvan a maga öröme
a maga fájdalma
a maga küzdelme
a maga közössége
a maga tánca
a maga története. 
amit megélünk, megjegyzünk, újra meg újra elmesélve átfestjük, megénekeljük és táncoljuk amig világ a világ. 
Nagy öröm volt, hogy az előadásunk teltház előtt zajlott, így az esemény után 100000 Ft-ot a Másállapotot a szülészetben mozgalom számára tudtunk átutalni. Hálásak vagyunk a munkájukért és hogy elfogadták a meghívásunk és az adományunk is. Reméljük, hogy rajtuk keresztül az előadásunkon is túlmutatva több várakozást és születést tudunk szebbé és teljesebé tenni.

Hálás vagyok, hogy mind a táncosok, mind a dobosok felnőttek ehhez a feladathoz és hitelesen és tisztelettel tudtuk képviselni mind a történetet, mind a kultúrát, amit bemutattunk.

 

Rengeteg munka és gyakorlás van ebben az első látásra könnyed táncban, és a táncosok zokszó nélkül, fegyelmezetten és örömmel vették a karácsonyi időszakban az extra próbákat és szervezési feladatokat. Én úgy érzem, hogy csapatként is közelebb hozott minket egymáshoz ez a közös feladat. Nekem különleges öröm az, ahogyan ez a bátorító, figyelmes női csapat a várandősságomat kíséri: izgalommal, szeretettel, odafigyeléssel. Akinek van tapasztalata, attól kismamaruhát és tanácsokat kapok, aki ahhoz ért, természetes krémet készít a pocakomra, mástól süteményt, csokit, egészséges gyümölcsleveket kapok, hogy bírjam az óra végéig, mikor tanítok. Érzem a gondoskodásukat, elfogadnak olyannak, amilyen vagyok, alkalmazkodnak a változáshoz és kitartóak. Ennek a közösségnek a megtartó ereje hihetetlen önbizalmat ad a szüléshez és az azt követő időszakhoz.
A visszajelzések a közönség részéről is nagyon pozitívak voltak. Aminek a legjobban örültem, hogy többen is mondták, hogy a melegség és életöröm, ami a színpadról áradt, feltöltötte őket a karácsonyi ünnepre.
A mi tanulságunk, hogy itt nem állunk meg, forgatjuk a következő előadásunk témáját magunkban, de addig még rengeteg táncóra, fesztiválos meghívás és egy közös nyári tábor is előttünk van.
Köszönöm mindenkinek, aki beletette a munkáját ebbe az előadásba, azoknak is, akik eljöttek megnézni és ezzel támogattak minket is és a Másállapotot a szülészetben alapítványt is, és azoknak is, akik a távolból gondolt ránk!
Baráth Mixtreme Leventének pedig nagyon nagyon köszönet az alábbi videoért, amivel megörökítette ezt az ünnepet!