Mit csináltunk 2018-ban, mit tervezünk 2019-re?

A tavalyi, harmadik évünkben a sok táncolás közben szinte időnk sem volt észrevenni, mekkorát nőtt és fejlődött a csapat! Pontosan 183 táncórát tartottunk Zsuzsóval és Szilvivel hárman, Hunor pedig 25 dobos gyakorlást vezetett.

Az évvégi fellépésen már 25 táncos szerepelt, rendszeresen 66-an jártak táncolni 2018 végén.
Fellépésekből és workshopokból is volt bőven az elmúlt évben! Ott voltunk többek közt a Yoga Connection Budapest fesztiválon, az Ütősfeszten és az Everness fesztiválon, az Aloha fesztiválon és a Járatlan Utakon fesztiválon is.
Tavaly a rendszeres fesztiválos táncórákon kívül már tartottunk workshopot vidéken is, Bajára hívtak meg minket az Indiam yoga stúdióba.

Az elmúlt év mérföldkövei

 • Májusban Budapesten mi is megrendeztük a nemzetközi tahiti tánc napot, amelynek keretében ugyanazon a napon a világ ötven városában táncoltak a helyi tahiti táncosok ugyanarra a koreográfiára.
 • Júliusban megrendeztük első tahiti táncos és dobos táborunkat Felsőörsön. 27-en voltunk együtt, 21 táncos, 4 dobos és 2 kisbaba. Nagyon jó hangulatban töltöttünk együtt négy napot, a táncosoknak is volt dobtanítás, hogy ismerkedjenek a ritmusokkal, és a négy nap alatt két koreogréfiát is tanultunk, ami nem kis teljesítmény volt a nyári lazítás közepén. A festői Török villa buja zöld kertje különleges, egzotikus virágaival tökéletes hangulatot biztosított a táncpróbákhoz.
 • Ütősfesztivál, fesztivál arca júliusban
 • Szeptemberben Okinawán léptem fel a”Night of dance” rendezvényen és tartottam workshopot Aimee Machiels meghívására.
 • Októberben megalapítottuk a fellépőcsoportunkat, a Manahiti Dancers and Drummers-t. Manahiti tahiti nyelven azt jelenti az erő forrása. Mi magunk a ritmusokból, történetekből, közösségből és fizikai erőnlétből és koncentrációból, amire a tánchoz illetve a doboláshoz szükség van, rengeteg erőt merítünk a mindennapokra. Ebből az erőből szeretnénk ízelítőt adni fellépéseinken.
 • Decemberben vendégünk volt Ana Bakran, a rendkívül inspiráló és bátor utazó, aki elstoppolt Zágrábtól Francia Polinéziáig kétszer is! A horvát lány épp itthon volt Európában, ezért meghívtuk, hogy meséljen nekünk nem mindennapi kalandjairól. Közös előadás volt: az útibeszámoló mellé a mi ritmusaink és táncaink festettek polinéz hangulatot.
 • Az év során két új előadás is született. A természet éneke az első történet, ennek témája a Természet és Ember kapcsolata. A nagylelkű természet ontja ajándékait, az ember pedig a végletekig kizsákmányolja – a történelemben most valahol itt tartunk, de ez a történet szerencsére nem ér itt véget: az Ember rájön mennyire káros és önpusztító amit csinál és megpróbál visszatérni a kezdetekhez, régi önmagához, szeretné jóvátenni amit elrontott. A Természet elfogadja a bocsánatkérést és újjászületik.
 • A második történet A békekötés.
  Ebben az előadásbanhárom nővér, a Szél, a Föld és a Tűz viszályának és békekötésének történetét meséljük el táncban, ritmusban és zenében. Az előadásból kiderül, hogy igazán akkor tud valaki békét kötni másokkal, ha önmagával is sikerül. Mikor eljut oda, hogy nem csak elfogadja, de elkezdi tisztelni és használni magában azokat a tulajdonságokat, amik addig terhet jelentettek. Ha ez sikerül, áldás, bőség és összefogás az eredménye. Ebben az előadásban vendégünk volt Szarka Anita énekesnő is, akivel a jövőben is nagyon szeretnénk együtt dolgozni.

 

Terveink 2019-re

leolani gallardo in budapest tahiti tanc

 • Májusban újra részt veszünk a nemzetközi ori tahiti flashmobon.
 • Ugyancsak májusban a barcelonai Atavai Tiare tánccsapatot szeretnénk vendégül látni közös fellépésre és workshopra.
 • Júliusban újra táncos és dobos tábort szervezünk.
 • A nyár folyamán a következő fesztiválokon szeretnénk jelen lenni (jelenleg egyeztetés alatt): Jade Spirit fesztivál, Everness Fesztivál, Ütősfesztivál, Samsara fesztivál, Ozora, Bábelsound
 • A tahiti táncos tanári csapat is bővül idén – és ezzel együtt még több táncórát tudunk majd tartani. Szeretnénk beindítani tanfolyamokat gyerekeknek, illetve kismamáknak is.
Nekünk a magénéletünkben is nagy változást hozott ez az év: megszületett fiunk, Lehel, aki egy hónaposan már szurkolt a tahiti tánc flashmobon a lányoknak és azóta is ezekkel a ritmusokkal és mozdulatokkal nő a táncosok és dobosok közt. Az anyatejjel szívja magába a tahiti ritmusokat. Nagyobb kihívás anyaként vezetni a tánciskolát is, de szerencsére külföldi mestereim közt több jó példa is van: sikeres nők, akik a családjukról és a tánccsoportjukról is gondoskodnak – úgyhogy elvileg nem lehetetlen 🙂 . Sőt, ebben is sokszor bizonyította a mi táncostörzsünk, hogy számíthatok rájuk. A gyermekágy alatt egymásnak adták a kilincset a lányok, bevásároltak, ebédet hoztak, segítettek. A nyári workshopok alatt mindig akadt valaki, aki segített a babavigyázásban – és azóta is, ha szükségem van rá. Igazi megbízható, összetartó csapat alakult ki, akikkel a táncban és azon túl is figyelünk egymásra. Én 2018 végén ezért az összetartásért vagyok a leghálásabb.