Heiva

A HEIVA annak a hagyományos tánc és sport verseny sorozatnak a neve, amit júliusban ünnepelnek Tahitin és szerte a környező szigeteken. Hei annyit jelent, „összegyűlni”, va annyit tesz „közösség”. Tehát ez az az ünnep, ahol a tahitiak saját kultúrájukat ünneplik. Az első ilyen fesztivál 1881-ben volt, de akkor még a táncok háttérbe szorultak, hiszen illetlennek bélyegezte őket a megszálló hatalom. Érdekes, hogy a fesztivál júliusi időpontja a franciák ünnepéhez, a Bastille Napjához igazodik. Táncok 1956-tól szerepelnek a versenyben és egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek. 

A sportversenyszámok kókuszpálmára mászást, gerelyhajitást, kőemelést, hagyományos kenuzást jelentenek.

A sportversenyek megkoronázásaképp, két hétig minden este táncos és énekes előadásoktól hangos Papeetében (Tahiti fővárosában) a Toata, vagyis a nagy szabadtéri színpad. Szó szerint hangos, mert egy-egy zenekarban húsz dobos is van, akik megveszekedett sebességgel és hangerővel tudják verni a hangszereiket. Ehhez társul csapatonként sokszor több mint száz táncos. A csapatban, ahol Hunor és én is részt vettünk a versenyen 2014-ben 80 nő és 40 férfi táncolt. Dalban, zenében és táncban dolgoz fel minden csoport egy helyi legendát. Az amatőr kategória csapatai (Hura Ava Tau) fél órás előadással készülnek, a profi csapatok (Hura Tau) egyórás műsorral lépnek fel. Ha egy csapat megnyeri a Hura Ava Tau kategóriát, a következő évben már a profik közt versenyezhet. Az előadást a csoport vezetősége írja. Minden évben zenét szereznek, szöveget írnak, koreográfiát terveznek és kosztümöt készítenek. Az előadásokat egy év tervezés és fél év gyakorlás előzi meg.

Nagyon komoly szabályoknak és követelményeknek kell megfelelniük a csapatoknak: elő van írva milyen anyagokat használhatnak a jelmezekhez, milyen táncokból kell felépülni a műsornak (nők dobos tánca, férfiak dobos tánca, tánc, ahol az összes táncos egyszerre a színpadon van, női szóló, férfi szóló stb.) és a jelmezeknek, szövegeknek, mozdulatoknak szoros kapcsolatban kell lenniük a történettel, amit a csapat elmesél. 

A táncok mellett tradicionális énekekkel is versenyeznek a csapatok, ezek hosszú (sokszor 8-10 perces) dalok, amik történetet mesélnek. Mivel a tradicionális hangszereket sziget-szerte betiltották a hódítók, az emberi hangot a legkreatívabb módokon használják ezekben a dalokban. Főleg a férfikórus szerepe izgalmas, ők sokszor a ritmusszekció és a dobok hangázását helyettesítik. 

2014-ben mi is részt vettünk a Heiván, itt épp büszkén pózolunk a csapatunk díjával.

A táncverseny estéit hihetetlen színpompa, álomszép, élő virágokból készült jelmezek, lélegzetelállító színpadi formációk, dörgedelmes dobszólók és gyönyörű táncosok fémjelzik.

Azért szerencsére mi sem kell, hogy kimaradjunk belőle, mert a Tahiti Nui TV honlapjára sorban az összes felvétel felkerül.

https://www.tntv.pf/heiva/

Egy kis segítség az eligazodáshoz:

Vidéos – Resumé: itt egy-egy csoport előadásának az összefoglalóját láthatjátok.

Vidéos – Meilleur Danseuse: itt vannak az év szóló táncosnőinek előadásai, nekem ez a kedvencem.
 

Jó szórakozást, itt van néhány video ízelítőnek:

Hei Tahiti – A 2022-es verseny győztes előadásának összefoglalója: 
Matagi Louvat – A 2022-es verseny legjobb táncosnőjének lélegzetelállító produkciója: 
És Ő itt az én személyes kedvencem az ideji versenyből: 

A lánynak a videofelvétel pillanatában 5 hónapos a kisfia. Ez azt jelenti, hogy gyerekágy után azonnal visszaállt táncolni, nem is akármilyen szinten. A saját posztjában azt írta: „5-től edzés, 7:30-tól munka, 4-től csoportos próba, este 9-kor indulás haza. Így néztek ki az elmúlt heteim, a fiammal mindig magam mellett.”

Fantasztikus. Én nem csak azt látom, mennyire gyönyörű, ahogy táncol, hanem azt is, mennyi munka és milyen erőnlét kell ahhoz hogy ezt így csinálja. És micsoda támogatás a háttérből, lelkileg és logisztikában a partnertől, családtól, hogy végig tudta csinálni a felkészülést.

Szülés utáni regeneráló torna tahiti módra. 

Bravo Onaku Hereiti Ellis